Vizija in načela


Naša vizija je, da z združenjem najboljšega terroirja in spoštovanjem naravnih danosti Vipavske doline ponudimo naravno in nepozabno vinsko doživetje.

Nepreklicno sledimo načelom:

1. Vinograde Santei obdelujemo ekološko
2. Vino dozori v vinogradu
3. Vina delamo na naraven način

Vinograde Santei obdelujemo ekološko.

Verjamemo v koncept sonaravnosti. Večino dela v vinogradu, vključno s trgatvijo, opravimo ročno, s spoštovanjem do narave. Edino z globokim spoštovanjem do narave lahko gradimo dolgoročno vzdržen ekosistem. Hkrati je to edini pravi način za razvoj vinogradništva, vinarstva in zdravega aktivnega turizma, kar daje čudoviti naravni krajini Zgornje Branice neprecenljivo dodano vrednost.

Pri ekološki obdelavi nam pomagajo naravne danosti:

  • Prepletanje sredozemskega in celinskega podnebja, ter burja so specifike Vipavske doline, ki pomembno vplivajo na pridelavo vrhunskega grozdja. Burja in vpliv hladnega zraka iz Nanosa hladita tla in izsušujeta vlažnost, ki sicer povzroča bolezni vinske trte, zato trto lahko obdelujemo ekološko, ter naravi in pivcu prijazno.

  • Vsi naši vinogradi so v terasah nad nadmorsko višino 220 metrov. Povprečen naklon naših vinogradov je 25 %, kar olajša kroženje zraka med trtami in jih tako prej osuši. Obenem to otežuje delo v vinogradih in omogoča a priori nizko obremenitev trt, kar je pomembno za pridelavo vrhunskega vina.

Vino dozori v vinogradu.

Verjamemo v koncept terroir-ja. Odlično vino nastane le iz najboljšega grozdja, ki dozori na prvovrstnih vinogradniških legah. Tradicija v vinogradništvu je za nas izjemnega pomena, saj so že stari vipavci vedeli, katere vinogradniške lege so najbolj primerne za posamezne sorte vinske trte in temu nepreklicno sledimo. Vsi vinogradi Santei so zasajeni na področjih, kjer so nekoč že bili vinogradi. Preizkušene vinogradniške lege sadimo s sortami, ki na specifičnih legah dajo najboljše rezultate (npr. merlot na Brkovčah, rebula v vinogradu Tamčez …). To je skrivnost, ki vina Santei naredi nepozabna.

Vina delamo na naraven način

Spoštujemo tradicijo. Orientiramo se po francoski »šoli«, saj naša tehnologija v kleti v veliki meri sledi francoski. Za stiskanje grozdja uporabljamo tradicionalno francosko leseno stiskalnico. V procesu vinifikacije ne uporabljamo nobenih dodatkov, razen žvepla v minimalno potrebnih količinah. Bistvo naših enoloških postopkov sta čistoča, natančnost in čas, kar pa le nadgradi prvovrstno grozdje iz naših vinogradov. Z vinom ne hitimo, saj vsako vino potrebuje svoj čas, da v sodu dozori do vrhunca in šele takrat ga stekleničimo. Nato mora vino svoj čas odležati v steklenici, kjer se dokončno harmonizira in šele takrat ga ponudimo našim kupcem.

Tradicionalne enološke postopke prilagajamo sortam in letnikom, tako da iz grozdja naredimo letniku optimalno vino. Santei vina obsegajo svežo belo linijo, rose, zorjeno hladno macerirano belo linijo in zorjeno rdečo linijo.